Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – Παραδείγματα

0 comment
Syntaxeis1 (1)
Κοινοποίηση

Αυξήσεις στις συντάξεις έρχονται μέσω της μείωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων τόσο στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ όσο και για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με σχέδιο που προβλέπει 4 σενάρια.

Το «ξήλωμα» της ΕΑΣ με τη σημερινή της μορφή θα γίνει γιατί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο διαπίστωσε ότι όχι μόνο περιορίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά επιπρόσθετα οι κρατήσεις μηδενίζουν την αύξηση 3% για το 2024 και οι συνταξιούχοι βλέπουν πραγματικές μειώσεις.

Οι αλλαγές επισπεύδονται και ήδη έχει συγκροτηθεί άτυπη επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου και ΕΦΚΑ για να παραδώσουν εντός διμήνου, έως τα μέσα Μαρτίου, τις προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΑΣ.

Η νέα ΕΑΣ θα έχει λιγότερες κλίμακες και θα επιβάλλεται στις συντάξεις με την ίδια φιλοσοφία που διέπει τους φορολογικούς συντελεστές, δηλαδή δεν θα υπόκειται σε κράτηση όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά το τμήμα που θα υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ για τις κύριες συντάξεις και τα 300 ευρώ για τις επικουρικές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην επιτροπή θα εξετασθεί το ενδεχόμενο η απαλλαγή από την ΕΑΣ να καλύπτει τις συντάξεις έως τα 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα απαλλάσσονται οι συντάξεις έως τα 1.400 ευρώ.

Τα 4 σενάρια που θα εξετασθούν για τη νέα ΕΑΣ είναι:

  • Διατήρηση των σημερινών (8) κλιμακίων συντάξεων αλλά με θέσπιση των κρατήσεων επί της διαφοράς των 300 ευρώ του κάθε κλιμακίου, με συντελεστές 10% έως 20%. Τα πρώτα 300 ευρώ θα έχουν κράτηση 10%, για τα επόμενα 300 ευρώ η κράτηση θα είναι 12% κ.ο.κ. Στο σενάριο αυτό θα έχει και κόφτη, ώστε οι μειώσεις της ΕΑΣ να φτάσουν και στις υψηλές συντάξεις.
  • Αύξηση του απαλλασσόμενου ποσού σύνταξης στα 1.500 ευρώ (αντί 1.400 ευρώ) με λιγότερα όμως κλιμάκια και διαφορετικό μίγμα συντελεστών. Στο σενάριο αυτό εξετάζεται να γίνουν για παράδειγμα 4 κλιμάκια ανά 600 ευρώ σύνταξης με ποσοστά κρατήσεων που θα ξεκινούν από 10% ή 12% και μπορεί να φτάνουν έως και 30%. Και εδώ θα προβλεφθεί πλαφόν από ένα ύψος σύνταξης και πάνω για να μην υπάρχει επιβάρυνση αλλά ουσιαστική μείωση από τη νέα ΕΑΣ.
  • Αλλαγή του μηχανισμού κρατήσεων της ΕΑΣ και στις επικουρικές συντάξεις με την ίδια φιλοσοφία που θα διέπει τις κύριες, δηλαδή με αντικατάσταση της κράτησης επί όλης της σύνταξης σε κράτηση επί της διαφοράς σύνταξης της κάθε κλίμακας. Για παράδειγμα, σήμερα οι επικουρικές από 300 έως 350 ευρώ έχουν κράτηση 3% σε όλο το ποσό, από τα 350 έως τα 400 ευρώ έχουν κράτηση 4%, ενώ από τα 650 και άνω η κράτηση είναι στο 10%. Με το νέο μηχανισμό η κράτηση στην πρώτη κλίμακα θα επιβάλλεται στη διαφορά σύνταξης από τα 300 έως τα 400 ευρώ με συντελεστή 8% κλπ.
  • Θέσπιση ενιαίου αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων για την επιβολή της ΕΑΣ με 3 ή 4 το πολύ κλίμακες και με συντελεστές κρατήσεων επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας.

Αποκατάσταση αδικιών

Ο ΕΦΚΑ εισπράττει κάθε μήνα περίπου 25 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις. Μια πρώτη «άσκηση» που έκαναν αρμόδια στελέχη του ταμείου, με μείωση της ΕΑΣ οδήγησε τις εισπράξεις στα 10 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο θα επιδιώξει να μην μειωθούν τόσο πολύ τα έσοδα, αλλά κυρίως να αποκατασταθούν οι αδικίες στους συνταξιούχους που δεν είδαν τίποτα από τη μικρή αύξηση του 3% ή ακόμα χειρότερα κατέληξαν να παίρνουν λιγότερα από πέρυσι επειδή ανέβηκαν κλίμακα και πλήρωσαν διπλάσια κράτηση από 3% στο 6%.

Οι κερδισμένοι

Περίπου 400.000 νέοι από το Μάιο 2016 και μετά συνταξιούχοι με μικτές κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα βγουν άμεσα ωφελημένοι, καθώς η μείωση της ΕΑΣ θα περάσει ως αύξηση στη σύνταξη.

Στους παλαιούς όμως που οι συντάξεις έχουν επανυπολογισθεί, το όφελος θα φανεί στην παλιά σύνταξη που θα έχει μικρότερη ΕΑΣ και θα μεταφερθεί στην επανυπολογισμένη σύνταξη ως αύξηση της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος για τους παλαιούς θα είναι ότι θα πάρουν περισσότερα στην τσέπη, αλλά θα κρατήσουν για μεγαλύτερο διάστημα την προσωπική διαφορά.

ΠΗΓΗ:Newsbomb

Related Posts

Pieriatv Png

Το pieriatv.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 200 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 . All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?