Ποιές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζονται για την παιδεία

0 comment
Κοινοποίηση

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην παιδεία – Μη κρατικά ΑΕΙ, ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός – Καταιγισμός νομοσχεδίων αναμένεται ως το τέλος του 2023. Η αναπόδραστη υποχρέωση ενός υπουργού Παιδείας είναι να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν αποτελεί εξαίρεση.

Επεξεργάζεται τη νομοθετική παρέμβαση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, και συζητεί με τα ξένα πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν παράρτημά τους στην Ελλάδα.

Τα δημόσια πανεπιστήμια θα ενισχυθούν με κονδύλια άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την έρευνα, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών που προέρχονται από αυτά, κ.λπ. Αμεσα θα εγκατασταθούν οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία και θα αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ΕΕΤΑΑ Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2023-2024: Πότε θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher
Μελετάται, επίσης, η αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στα βιβλία ώστε η διδασκαλία των μαθημάτων να βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες της εποχής. Στις προτεραιότητες των αρχών Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται η από κοινού με το υπουργείο Εργασίας εκπαίδευση 100.000 ανέργων ώστε να αποκτήσουν γνώσεις πληροφορικής και να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Η προϋπηρεσία του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον βοήθησε να εντοπίσει αμέσως τη «μαύρη τρύπα» στο νέο του πόστο, τις απαρχαιωμένες διαδικασίες λειτουργίας του υπουργείου και επαφής με το κοινό. Καταστρώνει, λοιπόν, ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την ψηφιοποίηση του υπουργείου Παιδείας, που είναι ένα επιχειρησιακό υπουργείο και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος δημόσιος οργανισμός της χώρας, με χιλιάδες εργαζομένους σε αυτό ή υπό την εποπτεία και εκατοντάδες διαδικασίες να εκτελούνται καθημερινά – και αντιπαραγωγικά.

Η απλούστευση αυτών των διαδικασιών αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του νέου υπουργού Παιδείας, ώστε να απελευθερωθούν οι υπάλληλοι από τον γραφειοκρατικό φόρτο και να γίνουν πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους αλλά και να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν κάποιου είδους επαφή με το υπουργείο για τα θέματά τους.

Ολα τα παραπάνω, συν τα μακροπρόθεσμα σχέδια, απαιτούν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που ενδέχεται να πλησιάσουν τα 10 και αρκετά αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2023.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Related Posts

Pieriatv Png

Το pieriatv.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 200 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 . All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?