Ροδάκινα: Γιατί λέγονται κλαρίσια και που παράγονται

Κοινοποίηση

Τα κλαρίσια ροδάκινα καλλιεργούνται βασικά στην Ημαθία και την Πέλλα, αλλά και λιγότερο σε Λάρισα, Πιερία και Κοζάνη και ουσιαστικά είναι εκείνα τα ροδάκινα που δεν κατέληξαν στο έδαφος.

Στην ουσία τα κλαρίσια ροδάκινα είναι εκείνα που μαζεύονται σχεδόν ώριμα και οι παραγωγοί προκειμένου να κερδίσουν χρόνο τα συσκευάζουν στο χωράφι και τα στέλνουν απευθείας στην αγορά.

Η πρακτική αυτή απαιτεί βέβαια καλή οργάνωση έτσι ώστε να μην καταστραφούν μεγάλες ποσότητες πριν πουληθούν.

Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί δίνουν προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν και έτσι καταφέρνουν να έχουν αυξημένη ζήτηση σε μία εποχή που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στα ροδάκινα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις 10 χώρες παραγωγής ροδάκινων, με την πρώτη θέση να ανήκει στην Κίνα.

Τα κλαρίσια ροδάκινα φαίνεται πως δείχνουν βιοδραστικές χημικές ενώσεις γεγονός που σύμφωνα με έρευνες δείχνουν πως μπορεί να αναστέλλουν το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Related posts

Θεσσαλονίκη: Τέσσερα σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου

23 Δεκεμβρίου εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Πιερία

Άκης Σκέρτσος: Η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις για τις τράπεζες και θα κάνει κι άλλες