Γαλλία: “Η εξέγερση της γης” συνεχίζεται

0 comment
Κοινοποίηση

Κόλαφος για τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν αποτελεί η αναστολή του διατάγματός του από το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας σχετικά με τη διάλυση του οικολογικού κινήματος “Η εξέγερση της γης”.

Πρόκειται για μια νέα δικαστική απόφαση που επικυρώνει ουσιαστικά το “φιάσκο” για την πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αφού είχε επιμείνει ο ίδιος προσωπικά για τη διαδικασία διάλυσης κι αυτό παρά τους δισταγμούς της πρωθυπουργού. Θρίαμβος για το οικολογικό κίνημα “Η εξέγερση της Γης” συστάθηκε ως κίνημα το 2021.

Είναι αντίθετο με την “αρπαγή της γης” ως λέγουν τα μέλη του και μάχεται ενάντια ορισμένων αναπτυξιακών έργων. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις η διαμαρτυρία τους, τότε, κατά της δημιουργίας μέγα-δεξαμενών νερού στα χωράφια της Σεν Σολίν στη νοτιοδυτική Γαλλία για την εξυπηρέτηση των μεγάλων γαιοκτημόνων εκ καιρώ ανομβρίας.

Τότε μάλιστα μέλη του κινήματος είχαν έρθει σε σφοδρές συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, που κατέληξαν σε σοβαρούς τραυματισμούς και στα δύο μέτωπα. Στα επεισόδια αυτά βασίστηκε ο υπουργός για την απόφαση διάλυσης του κινήματος.

Δεν κατάφερε όμως να αποδείξει ότι πρόκειται για “ταραχοποιά στοιχεία”, ως είπε, “που χρησιμοποιούν τη βία με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος”.

Η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρήθηκε θρίαμβος για το κίνημα.

“Υπάρχει σοβαρή αμφιβολία σε ό,τι αφορά την πρόκληση βίας από τα μέλη του κινήματος”, εξηγούν οι δικαστές. “Ούτε τα έγγραφα ούτε οι ακροάσεις μας έπεισαν για το αντίθετο” υπογράμμισαν.

Related Posts

Pieriatv Png

Το pieriatv.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 200 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 . All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?